
Managerul de transport joacă un rol esențial în industria transporturilor. El este acela care se asigură că toate operațiunile de transport se desfășoară fară probleme, pentru satisfacerea nevoilor clienților. Această funcție implică responsabilități variate, de la planificarea rutelor la gestionarea personalului, motiv pentru care sunt necesare o serie de abilități specifice, precum organizarea și comunicarea eficientă.
Programul de instruire acoperă aspecte esențiale ale managementului transporturilor, cum ar fi gestionarea flotei, monitorizarea și analiza performanțelor, implementarea tehnologiilor moderne de tracking și comunicare, precum și managementul riscurilor. Cursanții învață să dezvolte strategii eficiente pentru reducerea costurilor, îmbunătățirea timpilor de livrare și creșterea satisfacției clienților. De asemenea, sunt pregătiți pentru a face față provocărilor legate de reglementările internaționale și de siguranța în transporturi.
O întreprindere care exercită ocupația de operator de transport rutier desemnează cel puțin o persoană fizică, managerul de transport, care:
(a) conduce permanent și efectiv activitățile de transport ale întreprinderii;
(b) are o legatură autentică cu întreprinderea, cum ar fi aceea de a fi un angajat, director, proprietar sau acționar al acesteia, sau administrează întreprinderea sau, în cazul întreprinderii persoana fizică, este însăși persoana respectivă; și
(c) este rezident în Uniunea Europeană
Candidații care doresc să obțină atât certificatul de manager pentru transportul rutier de marfă cât și certificatul de manager pentru transportul rutier de persoane pot să urmeze părțile comune ale cursurilor specifice o singură dată.
- absolvenți de liceu (cel puțin certificatul de absolvire a liceului – nu este obligatorie diploma de bacalaureat)
- Act identitate (copie) și
- Certificatul de absolvire a liceului
a) o probă cu durata de două ore, cuprinzând 100 de întrebări
b) o probă cu durata de două ore, cuprinzând un studiu de caz cu 20 de întrebări
Pentru promovarea examenului, candidații trebuie să obțină de cel puțin 60% din totalul punctelor acordate per total la cele două probe, fără ca procentajul punctelor obținute la fiecare probă să fie mai mic de 50% din punctele posibile
Pentru a beneficia de drepturile conferite de certificatul de competență profesională, managerii de transport trebuie să-și actualizeze periodic cunoștințele necesare exercitării profesiei. În vederea actualizării cunoștințelor, managerii de transport au obligația de a urma cursuri pentru pregătirea profesională periodică, care se finalizează printr-o evaluare privind actualizarea cunoștințelor, la intervale de cel mult 10 ani, dacă nu au avut întreruperi în exercitarea profesiei mai mari de 5 ani, sau în vederea reluării exercitării profesiei după o întrerupere mai mare de 5 ani.
- Acte necesare
Act identitate (copie) și - Certificatul de competenta profesionala ca manager de transport
Durata minimă a pregătirii periodice – o săptămână
Evaluarea actualizării cunoştinţelor constă dintr-o probă, cuprinzând un studiu de caz cu 10 de întrebări.
Cursuri pregătire și prefecționare
- Conducători auto Transport Marfă și/sau Persoane – CPI
- Conducători auto Transport Marfă și/sau Persoane – CPC
- Manageri transport marfă și/sau persoane (Persoană desemnată)
- Conducători auto ADR
- Consilieri de siguranță – ADR
- Conducători auto Transport TAXI
- Conducători auto transport în regim de închiriere
- Manageri transport de TAXI şi regim de închiriere
- Vizarea atestatului TAXI și/sau ÎNCHIRIERE
- Conducători auto transport Troleibuz
- Conducători auto Transport vehicule rutiere defecte sau avariate
- Profesori de legislație rutieră
- Instructori conducere auto
Întrebări frecvente
Fiecare cursant primește un suport de curs, beneficiază de exercițiile de studiu, învățare, testare în sala multimedia de la Centrele Casadi și primește acces on-line pe platforma Casadi
Tarif de examinare: 67 lei/proba de examen teoretic
Tariful de examinare se poate achita la subunitățile Poștei Române sau prin ordin de plata bancar.
Menționăm faptul că este obligatoriu ca ordinul de plată bancar să conțină numele, prenumele şi CNP-ul candidatului.
Achitarea tarifului se va efectua în contul Agenției Teritoriale a A.R.R. unde candidatul dorește să i se elibereze atestatul/certificatul de pregătire profesională.
Eliberarea certificatelor profesionale pentru conducători auto (MARFĂ sau PERSOANE sau MARFĂ și PERSOANE sau șofer ADR) – tip cartelă sau eliberarea acestora ocazionată de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celor eliberate sau ocazionată de schimbarea numelui titularului ori orice altă modificare necesară.
Tarif pentru o bucată: 64 lei
Eliberarea sau vizarea atestatelor ori a certificatelor profesionale (șofer TAXI sau ÎNCHIRIERE sau INSTRUCTOR auto sau PROFESOR legislație rutieră sau CONSILIER siguranță ADR sau MANAGER TRANSPORT)
Tarif pentru o bucată: 41 lei”
Pentru depunerea contestațiilor este necesară completarea unei cereri care trebuie trimisă în termen de 2 zile lucrătoare de la data examenului. Cererea se trimite la adresa relatii_publice@arr.ro sau se depune personal la Sediul Central al Autorității Rutiere Române (ARR).
- Manager de transport marfă sau persoane – în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
- Conducători auto CPC marfă sau persoane – în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii la A.R.R.
- Conducator auto ADR – în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii la A.R.R.
- Conducător auto troleibuz – în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii la A.R.R.