Atestate profesionale
Centru de pregatire si perfectionare

Scoala Auto A,B,C,CE,D, Atestat profesional: Manager, Soferi, ADR, Taxi, Intructor auto, Profesor

Legislatie


Constatarea amiabila de accident- formularul si instructiunile de completare
adaugata la 17:10, 15-09-2011

Constatarea amiabila de accident de la 1 iulie + formularul şi instrucţiunile de completare


Pe lângă procedura actuală de constatare de către poliţie a unui accident rutier, de la 1 iulie va funcţiona în paralel o altă procedură, de data aceasta de constatare amiabilă pentru conducătorii auto implicaţi în accident. Este important de ştiut că Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a solicitat organismului de reglementare în domeniu, adică Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) să amâne data de aplicare a acestei decizii, firmele de asigurare temându-se de fraudele care ar putea apărea.

Obiectiv vorbind, societăţile de asigurare care practică asigurări obligatorii RCA au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabilă de accident încă de la începutul lunii aprilie a acestui an, punct de vedere susţinut şi de CSA în motivarea deciziei sale.

Actul care stă la baza constatării amiabile între conducătorii auto este Ordinul CSA nr. 21/2008. Actul normativ precizează că pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat, atenţie, numai prejudicii materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza formularului Constatare amiabila de accident, fără a mai fi nevoie de procedura de constatare a poliţiei.

Potrivit capitolului II, art. 5. - Completarea şi semnarea formularului de Constatare amiabilă de accident nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de elemente şi fapte care vor contribui la soluţionarea dosarelor de daună;

Art. 6. - Formularul Constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în relaţia cu societăţile din domeniul asigurărilor fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către poliţie, numai dacă este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident. În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat/parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul/utilizatorul acestuia.

Mai jos găsiţi Formularul de Constatare amiabilă împreună cu instrucţiunile de completare.

Daca sunt indeplinite conditiile de utilizare a constatului, pasii ce trebuie parcursi de un asigurat care a fost implicat intr-un accident rutier care se preteaza procedurii sunt:

PASUL 1: ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL


Cei doi conducatori auto trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila.
Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.

A. Luati datele tuturor martorilor la accident si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat! Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.
Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular CA.

B. Fiecare conducator completeaza corect si complet una din sectiunile formularului de CA (fie cea din dreapta, fie cea din stanga - intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).

C. Realizati schita accidentului! Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului.
Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.
Formularul CA are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina.
Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.

Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!

PASUL 2: TRIMITEREA FORMULARULUI CATRE COMPANIILE DE ASIGURARE


Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, trimiteti imediat formularul catre compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.

Daca NU DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, trimiteti imediat formularul CA catre compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

CONCLUZIE
Fiecare dintre parti sa depuna formularul de constatare amiabila:
- la asiguratorul propriu RCA
- la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.

In momentul depunerii formularului de constat amiabil la unul dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului. Dupa depunerea formularului CA, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.

In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.

Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.

Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!


Sper ca v-am fost de folos
poate ar trebui facut sticky acest thread astfel incat sa gaseasca toti membrii forumului formularul si instructiunile de folosire, in caz de nevoie... just a thought

 

Vezi toate legile



Prima Pagina | Despre Noi | Produse | Atestate CASADI | Scoala de soferi | CHESTIONARE ONLINE | Inscriere | Contact

Developed by VARUsoft